OVER TRAQUA

TRAQUA is gespecialiseerd in de analyse, karakterisering en monitoring van waterstromen. Wij bieden expertise en innovatieve technologische oplossingen op maat voor verschillende hydrologische of hydrogeologische vraagstukken (analyse, diagnose, monitoring).

stream analysis

ONZE GESCHIEDENIS

TRAQUA is een spin-off van de Universiteit van Namen. De eerste fluorometer van het type STREAM® werd in 2015 ontwikkeld door Amaël Poulain en Geert De Sadelaer als onderdeel van Amaël Poulain’s doctoraatsonderzoek in karstische hydrogeologie. Dit project vereiste veldfluorometers om de ondergrondse waterstromen in karstsystemen te karakteriseren. Het team realiseerde zich al snel dat de fluorometers die op de markt beschikbaar waren te omslachtig waren voor transport en eenvoudige installatie op het terrein, en vooral op moeilijk bereikbare locaties zoals karstgrotten. Na verschillende jaren van ontwikkeling, testen en veldexperimenten besloot Amaël TRAQUA te creëren om zijn expertise en innovatieve fluorometers aan te bieden aan actoren in het domein van water, om dit soort analyse en monitoring toegankelijker te maken voor het beheer en de bescherming van watervoorraden. Sofie de Volder vervoegde begin 2020 het team om de onafhankelijkheid van de spin-off ten opzichte van de Universiteit van Namen in goede banen te leiden.

ONZE WAARDEN

WETENSCHAPPELIJKE EN TECHNOLOGISCHE EXPERTISE

Door de interne ontwikkeling van zijn eigen meetsondes combineert TRAQUA een sterke wetenschappelijke expertise in hydrologie en hydrogeologie met een rigoureuze kennis van de technologie. Onze wetenschappelijke benadering stelt ons in staat om objectieve en duidelijke antwoorden te bieden via data met een hoge toegevoegde waarde. Onze wetenschappelijke benadering stelt ons in staat om objectieve en duidelijke antwoorden te bieden via data met een hoge toegevoegde waarde.

ONTWIKKELING EN PLAATSELIJKE PRODUCTIE

Onze STREAM® sondes worden geproduceerd en geassembleerd in België. Deze productie via lokale partners stelt ons in staat om de kwaliteit van elk product streng te controleren. Deze productiemethode en de individuele kalibratie van onze instrumenten garanderen de betrouwbaarheid van onze analyses en expertise.

FLEXIBILITEIT TEN OPZICHTE VAN ONZE KLANTEN

Elke TRAQUA expertise vertrekt vanuit een verhuur van onze fluorometers, waar vervolgens diensten ‘à la carte’ aan toegevoegd kunnen worden, afgestemd op uw verwachtingen en eigen expertise. Wij bieden een geïndividualiseerde service, aangepast aan het probleem, om een snelle oplossing te bieden op basis van betrouwbare gegevens.

RESPECT VOOR HET MILIEU

Waterstromen beschermen is ons vak. In overeenstemming met dit principe biedt TRAQUA oplossingen met een minimale impact op de natuurlijke omgeving. Onze fluorimeters zijn in staat fluorescerende tracers te meten met een hoge gevoeligheid (0,06 ppb voor fluoresceïne) en een hoge temporele resolutie (tot 1 meting per minuut). Dit stelt ons in staat om een minimale hoeveelheid tracer te gebruiken voor onze tracertesten, en toch een accuraat en betrouwbaar kwantitatief resultaat te bekomen. De gebruikte fluorescente tracers zijn niet giftig en worden na injectie snel verdund in water, waarna ze onzichtbaar te zijn voor het blote oog, maar meetbaar blijven met onze veldinstrumenten. De monitoring met STREAM® fluorometers is discreet door het beperkte formaat en de autonomie van de sonde en maakt het mogelijk om metingen uit te voeren met minimale verstoring van het milieu.

cours d'eau

WIE ZIJN WIJ?

Het TRAQUA-team combineert geavanceerde wetenschappelijke kennis met sterke veldervaring opgedaan tijdens veel projecten over de afgelopen jaren. Als liefhebbers van speleologie, trekken en ontdekken, delen onze medewerkers een passie voor de natuur en natuurbehoud. Zuiver water is een onmisbare en zeldzame grondstof. Ons team is zich bewust van de uitdagingen voor de toekomst en wil investeren in de bescherming en het management van water door middel van innovatieve oplossingen.

Amaël POULAIN

Amaël POULAIN

Hydrogeoloog, PhD.

signal-2022-03-09-074129

Sofie DE VOLDER

Business developer

ONZE PARTNERS

Search traqua.be